Ons Gamma

  • Actualiteit

1 januari 2020: Dubbele beglazing en minimum aan dakisolatie

Naast de rookmelders van het vorige artikel, treden er vanaf 1 januari 2020 nog een paar verplichtingen in werking voor jouw (investerings)vastgoed, meer bepaald dubbele beglazing en voldoende dakisolatie.

1. Dubbele beglazing

De dubbelglasnorm treedt op 1 januari 2020 in werking in Vlaanderen. Deze bepaalt dat alle woningen, dus ook huurwoningen, over dubbele beglazing moeten beschikken. Deze verplichting geldt alleen voor de leefruimte, de keuken, de badkamer en de slaapkamers

Als verhuurder heb je er alle belang bij dat dit in orde is. Als deze norm niet wordt nageleefd, riskeer je strafpunten doch zijn deze onvoldoende om de woning meteen ongeschikt te verklaren. Pas vanaf 1 januari 2023 verandert dat en krijg je meteen een maximum van 15 strafpunten als meerdere ramen geen dubbele beglazing hebben.

2. Minimum aan dakisolatie

Vanaf 2020 moet het dak van een woning of appartement dat je verhuurd voldoende geïsoleerd zijn. De Vlaamse dakisolatienorm is hier van toepassing en bepaalt dat de isolatie een R-waarde van minstens 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) moet hebben. Dit komt overeen met een isolatiedikte van 3 à 4 centimeter. R geeft de warmteweerstand weer en hoe groter de R, hoe beter het materiaal isoleert.

De minimum isolatienorm is van toepassing op alle woningen in Vlaanderen, maar de administratieve en strafrechtelijke handhaving is toegespitst op de huurmarkt. Anders gezegd, wanneer je je eigen woning niet goed isoleerd, loop je geen risico. Dit is anders voor een huis of appartement dat je verhuurt.

Voldoet het dak van een verhuurde woning niet aan de minimumnorm, dan worden er meteen 15 strafpunten toegekend en dit is voldoende om de woning ongeschikt te laten verklaren.

Wanneer kan er een controle plaats vinden? Als jouw huurder twijfelt aan de kwaliteit van de woning, kan hij naar de gemeente stappen om een controle te vragen.

 

Zoals je wel zal merken, dien je als verhuurder toch wel één en ander ter harte te nemen. Heb je nog vragen of kunnen wij je ergens mee helpen, wij staan steeds ter beschikking!

 

 

Quick Acces

Crelan  bank

Crelan
bank

Klanten-  zone

Klanten-
zone

Advies  Online

Advies
Online

Bibliotheek  Documenten

Bibliotheek
Documenten

Nuttige  Links

Nuttige
Links

Cyber-  contract

Cyber-
contract

Actualiteit

Tips voor veilig autoreizen in tijden van corona 29/06/2020 - Heb je genoeg van jouw kot en snak je naar een fijne autoreis? De versoepelingen willen natuurlijk niet zeggen dat het leven weer hetzelfde is als een half jaar geleden. In de meeste landen gelden nog altijd een heleboel maatregelen. Wij geven hier de belangrijkste regels voor Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Spanje. Neem even de tijd om dit lezen zodat je er, in deze uitzonderlijke tijden, een fijne en veilige vakantie van maakt.  Lees het vervolg ...
Corona-maatregelen door verzekeraars ten behoeve van haar klanten 26/06/2020 - In België hebben we het eindelijk onder controle maar het virus is niet weg. Wij hopen dat jij en jouw familie in goede gezondheid gebleven zijn. Je kan er ook op een andere manier mee geconfronteerd geweest zijn, te denken aan technische en/of economische werkloosheid, bepaalde zaken die vertraging hebben opgelopen of uitgesteld zijn,.... Kortom, iedereen heeft ermee te maken gehad. Dit is de verzekeraars niet ontgaan en zij hebben een aantal zaken gedaan voor hun klanten. Lees het vervolg ...
Corona dwarsboomt jouw reis, kan je iets terugeisen? 26/06/2020 - Wie gedacht had om dit voorjaar even de batterijen op te laden vóór de spurt naar de zomervakantie, zag zijn/haar plannen in het water vallen. Nu staat de zomervakantie voor de deur en zijn de maatregelen omtrent reizen enorm versoepeld. Toch blijft het opletten geblazen. Wat als er alsnog een negatief reisadvies komt of je wil annuleren om besmetting te voorkomen, wij proberen één en ander voor jou op een rij te zetten. Lees het vervolg ...

Kantoor Bonheiden

Zakenkantoor Goris en Zoon NV
Muizensteenweg 6
2820 Bonheiden
Tel: 015/511313
Bonheiden@nvgoris.be
Ondernemingsnr 0412.785.181
Fsma 42575 A-B

Kantoor Duffel

Zakenkantoor Goris NV
Hoogstraat 380
2570 Duffel
Tel: 015/307560
Duffel@nvgoris.be
Ondernemingsnr: 0435.458.140
FSMA 28496 A-B

Kantoor Mechelen

Cloetens BVBA
Hoogstraat 32
2800 Mechelen
Tel: 015/42.38.15
Mechelen@nvgoris.be
Ondernemingsnr: 0453.537.752
FSMA 22842 A-B 

bzb logo 2015