Ons Gamma

  • Actualiteit

Vanaf 1 oktober 2020 moet je in de file een reddingsstrook vrijlaten

Ben je vaak op de baan, professioneel of privé, hou er dan rekening mee dat op 1 oktober 2020 het verplicht wordt van een reddingsstrook vrij te laten. Het wordt een flinke aanpassing omdat je zodra je in een file belandt altijd en preventief een vrije ruimte of reddingsstrook moet openlaten voor de hulpdiensten. Hoe moet dat? En wat mag wel en niet?

Beland je in de file op een weg met 2 rijstroken of meer per rijrichting, dan laat je ruimte tussen de linker- en rechterrijstrook vrij. Bij 3 rijstroken is dat tussen de linker- en middenrijstrook.

Op welke wegen moet ik een reddingsstrook vormen?

Op alle wegen, of het nu autosnelwegen zijn of andere wegen, zelfs binnen de bebouwde kom, vanaf het moment dat er tenminste 2 rijstroken zijn in de richting die je volgt.

Wanneer moet ik uitwijken naar de zijkant om een reddingsstrook te vormen?

Zodra er zich files beginnen te vormen, zelfs wanneer er op dat moment geen hulpdiensten van achteren naderen.

Welke hulpdiensten mogen de reddingsstrook gebruiken?

De reddingsstrook mag gebruikt worden door alle zogenoemde prioritaire voertuigen: politie, brandweer, ziekenwagens, civiele bescherming, enz.. Deze voertuigen moeten zijn uitgerust met blauwe lichten en een sirene maar ze zijn niet verplicht om die altijd te gebruiken. Dus moet je alert blijven.

Mag ik de pechstrook gebruiken om een reddingsstrook te kunnen vormen?

Nee, vooral omdat sommige voertuigen zoals takelwagens toch nog vrije doorgang nodig hebben op de pechstrook. Dit zijn geen prioritaire voertuigen. Je moet dus zoveel mogelijk naar de zijkant maar wel binnen de grenzen van de rijbaan. Als je geen andere keuze hebt, zal je misschien soms toch tijdelijk over de pechstrook moeten rijden als een prioritair voertuig van achteren nadert en onvoldoende ruimte heeft om in je buurt op de reddingsstrook te rijden.

Zoals bij zo vele regels zullen we dit weer moeten leren met vallen en opstaan. De komende weken zullen we hierover ongetwijfeld nog veel horen in alle verschillende media.

(bron: De Redactie, VRT)

Quick Acces

Crelan  bank

Crelan
bank

Klanten-  zone

Klanten-
zone

Advies  Online

Advies
Online

Bibliotheek  Documenten

Bibliotheek
Documenten

Nuttige  Links

Nuttige
Links

Cyber-  contract

Cyber-
contract

Skard

Skard

Actualiteit

Lenen voor jouw woning? Bij ons zit je op het juiste adres! 24/12/2020 - Of je nu vastgoed aankoopt om er zelf in te wonen, jouw firma in onder te brengen of te verhuren, het is en blijft een zeer goede en betrouwbare investering. Voor elk project biedt Crelan een lening aan met verschillende tarieven en mogelijkheden. Ontdek wat de meest gepaste kredietvorm is voor uw project. Lees het vervolg ...
Plastic rijbewijs 10 jaar geleden gekregen? Controleer zelf de vervaldatum 24/12/2020 - Heb je 10 jaar geleden een plastic rijbewijs gekregen? Controleer zelf op tijd of het moet vernieuwd worden. Een plastic rijbewijs is 10 jaar geldig en je krijgt geen herinnering wanneer het vervallen is. Controleer het dus zelf want het kan verregaande gevolgen hebben. Lees het vervolg ...
"Thuis" is fictie, een woningbrand helaas niet 24/12/2020 - Velen onder ons kijken dagelijks naar "Thuis", anderen zullen via de verschillende media wel vernomen hebben dat het huis van Frank en Simonneke afgebrand is. Er waren geen rookmelders aanwezig en tot overmaat van ramp was er geen geldige brandpolis. Hoewel het fictie is, komen woningbranden helaas steeds meer voor door een overdaad aan oplaadbare elektrische toestellen. En bovendien toont de soap aan dat preventie en bescherming zo belangrijk zijn. Lees het vervolg ...

Kantoor Bonheiden

Zakenkantoor Goris en Zoon NV
Muizensteenweg 6
2820 Bonheiden
Tel: 015/511313
Bonheiden@nvgoris.be
Ondernemingsnr 0412.785.181
Fsma 42575 A-B

Kantoor Duffel

Zakenkantoor Goris NV
Hoogstraat 380
2570 Duffel
Tel: 015/307560
Duffel@nvgoris.be
Ondernemingsnr: 0435.458.140
FSMA 28496 A-B

Kantoor Mechelen

Cloetens BVBA
Hoogstraat 32
2800 Mechelen
Tel: 015/42.38.15
Mechelen@nvgoris.be
Ondernemingsnr: 0453.537.752
FSMA 22842 A-B 

bzb logo 2015