E-bike, hoverboard of step, de familiale verzekeraar komt tussen. Toch?

De verkoop van elektrische fietsen is in drie jaar tijd verdubbeld. Vorig jaar werden er 218.000 nieuwe e-fietsen verkocht wat overeenkomt met 45% van de Belgische fietsverkoop. Wij durven te wedden dat er dit jaar meer e-fietsen zullen verkocht worden dan gewone fietsen. Jong en oud rijdt er mee en de fietsen kosten gemiddeld 2.325 euro. Hoe zit het nu eigenlijk met de verzekering? Dekt de familiale verzekering mijn aansprakelijkheid wanneer ik een ongeval heb en is er ook dekking voor mijn fiets zelf?

Jouw kind rijdt met een hoverboard op de dijk te Oostende, dolle pret. Wat bij een ongeval? Zal de familiale verzekeraar sowieso tussenkomen?

Ondanks alle berichten in de media dienen de speed pedelecs (max. 45 km/u) nog altijd voorzien te zijn van een nummerplaat. Wanneer de motor enkel trapondersteuning geeft, is er geen aparte, verplichte verzekering nodig. Dit is wel het geval indien de motor autonoom kan werken, wat bij speed pedelecs meestal het geval is. Het laatste is trouwens een algemene regel ongeacht de maximumsnelheid van jouw fiets, een fiets met autonoom werkende motor dient verplicht verzekerd te worden. De regering spreekt er van om alle voertuigen met een maximale autonome snelheid van 25 km/u, waaronder zelfs de meeste speed pedelecs vallen, vrij te stellen van een verplichte aansprakelijkheidsverzekering doch is dit voorlopig enkel maar een voorstel.  

Voor de elektrische fietsen zonder autonoom werkende motor zou een familiale verzekering moeten volstaan, doch blijft het opletten daar de polisvoorwaarden van de maatschappijen verschillen tonen. De dekking van jouw aansprakelijkheid is één, de schade aan jouw dure fiets is een andere verzekering. Bij de aankoop van een dergelijke fiets valt een aparte verzekering voor schade, diefstal en/of pech zeker te overwegen.

Dolle pret op de dijk, let wel op want bij een ongeval met een hoverboard is er niet steeds tussenkomst van jouw familiale verzekeraar. Het hangt onder andere af van de maximumsnelheid van het toestel (kan ook elektrische step of iets dergelijks zijn) en de maatschappij waarbij je verzekerd bent.

Wij raden je aan om je vooraf goed te informeren want bij het ongeval is het te laat. Wanneer er geen tussenkomst is van jouw verzekeraar zal je zelf moeten afdraaien voor de financiële gevolgen die snel kunnen oplopen.

Bij vragen, staan wij steeds tot uw dienst.

Kantoor Bonheiden

Muizensteenweg 6
2820 Bonheiden
Tel: 015 51 13 13
Bonheiden@nvgoris.be

Kantoor Duffel

Hoogstraat 380
2570 Duffel
Tel: 015 30 75 60
Duffel@nvgoris.be

Kantoor Mechelen

Hoogstraat 32
2800 Mechelen
Tel: 015 42 38 15
Mechelen@nvgoris.be

Kantoor Kontich

Kon. Astridlaan 74
2550 Kontich 
Tel 03 458 30 37 
Kontich@nvgoris.be 

Kantoor Edegem

Hovestraat 32
2650 Edegem
Tel: 03 457 38 50
Edegem@nvgoris.be

Groep Goris Bank, ondernemingsnummer 0435.458.140, FSMA 28496 B
Groep Goris Verzekeringen, ondernemingsnummer 0412.785.181, FSMA 42575 A
 
  facebook  linkedin instagram