• Nuttige info

Phishing, wees steeds op je hoede

Je zal er ongetwijfeld al van gehoord hebben of mee te maken gehad hebben. Er wordt gevraagd om geld te storten omdat één van jouw vrienden in een ver land zou vast zitten, de bank die plots per mail allerhande vragen begint te stellen of een postorderbedrijf dat je vraagt om de kosten voor een pakje dat je niet eens besteld hebt, te storten. Iedereen kent het wel en toch worden nog steeds mensen in de val gelokt door deze criminelen die steeds professioneler te werk gaan. Wees ze te slim af.

Via valse mails proberen fraudeurs jouw vertrouwelijke gegevens los te krijgen. Deze mails lijken vaak echt, maar dat zijn ze niet! Geef deze cybercriminelen geen kans:

       1. Check allereerst het e-mailadres van de afzender: Klik op de naam van de afzender om het mailadres te tonen. Adressen die eindigen op @crelan.be zijn oké. In geval van de minste twijfel, bel ons.

       2. Vraagt de afzender je om een dringende actie, waarbij je op een link moet klikken? Niet doen! Dit zal Crelan je nooit per mail vragen. Crelan vraagt nooit om jouw digipass te updaten. Crelan vraagt nooit om persoonlijke codes door te geven of te wijzigen. Crelan vraagt nooit om door te klikken naar de berichten in my Crelan.

       3. Controleer wanneer de mail werd verzonden: Oplichters zijn vaak actief na kantooruren en in het weekend.

Heb je een verdachte mail ontvangen, meldt het Crelan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en laat het ons zeker weten. Verwijder de e-mail onmiddellijk.

Per ongeluk toch geklikt en slachtoffer van fraude geworden: contacteer Card Stop om jouw kaarten te blokkeren. 

Wij helpen je steeds met raad en daad maar let zelf goed op. Als je zou ingaan om een phishingmail, een sms, een telefoontje, Whatsapp-bericht,... en een geheime code zou doorgeven, zal Crelan het verlies dat je hierdoor oploopt niet kunnen compenseren. Zoals je de sleutel van jouw huis niet afgeeft aan mensen die je niet kent, mag je de sleutel tot jouw rekeningen ook aan niemand afgeven.

(bron: Crelan)

Kantoor Bonheiden

Muizensteenweg 6
2820 Bonheiden
Tel: 015 51 13 13
Bonheiden@nvgoris.be

Kantoor Duffel

Hoogstraat 380
2570 Duffel
Tel: 015 30 75 60
Duffel@nvgoris.be

Kantoor Mechelen

Hoogstraat 32
2800 Mechelen
Tel: 015 42 38 15
Mechelen@nvgoris.be

Kantoor Kontich

Kon. Astridlaan 74
2550 Kontich 
Tel 03 458 30 37 
Kontich@nvgoris.be 

Kantoor Edegem

Hovestraat 32
2650 Edegem
Tel: 03 457 38 50
Edegem@nvgoris.be

Groep Goris Bank, ondernemingsnummer 0435.458.140, FSMA 28496 B
Groep Goris Verzekeringen, ondernemingsnummer 0412.785.181, FSMA 42575 A
 
  facebook  linkedin instagram