"Thuis" is fictie, een woningbrand helaas niet

Velen onder ons kijken dagelijks naar "Thuis", anderen zullen via de verschillende media wel vernomen hebben dat het huis van Frank en Simonneke afgebrand is. Er waren geen rookmelders aanwezig en tot overmaat van ramp was er geen geldige brandpolis. Hoewel het fictie is, komen woningbranden helaas steeds meer voor door een overdaad aan oplaadbare elektrische toestellen. En bovendien toont de soap aan dat preventie en bescherming zo belangrijk zijn.

Laat ons de fictie en de realiteit een beetje aan elkaar koppelen:

Brandverzekering bij een verzekeringsmakelaar:

Hoewel een brandverzekering, als eigenaar-bewoner, geen verplichte verzekering is, heeft bijna iedereen er één. Ofwel wordt het opgelegd door de bank (hypotheek) of anders zal elke professionele verzekeringsmakelaar er wel voor zorgen dat er een brandverzekering onderschreven wordt. De verzekerde bedragen zullen samen met ons bepaald worden zodat je ten allen tijde perfect verzekerd bent en blijft.

Fictie: Omdat Frank de premie niet betaald had en de rappels over het hoofd had gezien, was er geen tussenkomst.

Realiteit: Het is uiteraard zeer belangrijk om de premies op tijd te betalen. Na 2 rappels volgt er steeds een aangetekende brief van de maatschappij die je niet over het hoofd kan zien. Tevens is de rol van de verzekeringsmakelaar hier ook van groot belang daar de makelaar ook op de hoogte gebracht wordt door de maatschappij.

Rookmelders:

Hoewel rookmelders bij wet verplicht zijn, geven brandverzekeraars wel degelijk dekking ongeacht de aanwezigheid van rookmelders.

Rookmelders redden levens. Voor het geval je er nog geen zou hebben, koop er aub, nu. Zorg er voor dat de rookmelders een batterij hebben die 10 jaar mee gaat en dat het toestel gemarkeerd is met het officiële CE-keurmerk of met de Belgisch-Europese norm NBN I 14604.

De plaats waar je de rookmelders hangt, is natuurlijk ook zeer belangrijk. Er moet in elke woning minstens 1 rookmelder per verdieping hangen. De brandweer raadt zelfs aan om er één in elke ruimte te hangen en zeker in de ruimtes waar je door moet om naar buiten te gaan.

Controles zijn er nog niet maar vanaf 2021 zal de Vlaamse Overheid het doen bij huurhuizen. Het conformiteitsattest wordt nu al geweigerd bij het ontbreken van rookmelders en het verhuren, te huur of ter beschikking stellen van een woning zonder rookmelders is strafbaar!

Wat te doen bij brand:

Blijf kalm, probeer deuren en ramen dicht te houden en verlaat zo snel mogelijk de woning. Hang de held niet uit en ga niet checken wat er achter een deur aan de hand is. Een simpele gesloten schilderdeur kan een brand even tegen houden en je zo de tijd geven om jou en je dierbaren in veiligheid te brengen. De brandweer zal de rest wel doen.

Heb je nog vragen, aarzel niet om ons te contacteren.

 

 

Kantoor Bonheiden

Zakenkantoor Goris en Zoon NV
Muizensteenweg 6
2820 Bonheiden
Tel: 015/511313
Bonheiden@nvgoris.be
Ondernemingsnr 0412.785.181
Fsma 42575 A-B

Kantoor Duffel

Zakenkantoor Goris NV
Hoogstraat 380
2570 Duffel
Tel: 015/307560
Duffel@nvgoris.be
Ondernemingsnr: 0435.458.140
FSMA 28496 A-B

Kantoor Mechelen

Cloetens BVBA
Hoogstraat 32
2800 Mechelen
Tel: 015/42.38.15
Mechelen@nvgoris.be
Ondernemingsnr: 0453.537.752
FSMA 22842 A-B 

bzb logo 2015